Friday, November 13, 2009

KEM BESTARI SOLAT j-QAF PEND. KHAS 2009

KEM BESTARI SOLAT j-QAF PENDIDIKAN KHAS
PERINGKAT KEBANGSAAN 2009

BERTARIKH 09 HINGGA 12 NOVEMBER 2009

BERTEMPAT DI KEM KIJANG,KOTA BHARU, KELANTAN.


LATAR BELAKANG :

PROGRAM j-QAF PENDIDIKAN KHAS TELAH DIRINTIS OLEH 12 GURU j-QAF DI 12 BUAH SEKOLAH DISELURUH MALAYSIA PADA TAHUN 2007.sEHINGGA JANUARI 2009 TELAH TERDAPAT 70 BUAH SEKOLAH PPKI DISELURUH MALAYSIA.

KEM BESTARI SOLAT MENJADI PROGRAM WAJIB DILAKSANAKAN DI PERINGKAT SEKOLAH YANG MEMPUNYAI KELAS PENDIDIKAN KHAS DAN PPKI YANG MENJALANKAN PROGRAM j-QAF.

OBJEKTIF :

1) MURID DAPAT DILATIH BERIBADAT SECARA LATIH TUBI DALAM TEMPOH MASA YANG PANJANG.
2) MURID MENDAPAT PENDEDAHAN SOLAT BERJEMAAH DENGAN LEBIH TEPAT.
3) MURID DAPAT MELAKSANAKAN SEMUA PERBUATAN DAN BACAAN DIDALAM SOLAT DENGAN FASIH DAN MENGIKUT KEBOLEHAN.
4) MENYELARASKAN MODUL AMALI SOLAT DALAM PEMBELAJARAN DAN PENGAJARAN j-QAF DAN KEM BESTARI SOLAT.

KANDUNGAN PROGRAM :

1)RIADHAH
2)LDK 1-TEORI WUDHUK
3)LDK 2- AMALI WUDHUK
4)PERMAINAN
5)LDK 3- AKTIVITI PENGUKUHAN WUDHUK
6)LDK 4- TEORI SOLAT
7)LDK 5- AMALI SOLAT
8)LDK 6- AKTIVITI PENGUKUHAN SOLAT

RUMUSAN :

SECARA KESELURUHANNYA SERAMAI 240 PESERTA DARI 70 BUAH SEKOLAH PEND. KHAS,PPKI DAN ORANG ASLI DENGAN 70 ORANG FASILITATOR YANG DIBAHAGIKAN KEPADA 35 KUMPULAN TELAH MENUNJUKKAN PRESTASI YANG CEMERLANG DENGAN HAMPIR 80 PERATUS PESERTA DAPAT MENGUASAI OBJEKTIF YANG YANG DILAKSANAKAN.

35 PESERTA CEMERLANG TELAH MEMBUKTIKAN KEMAMPUAN MEREKA DENGAN MENGUASAI LDK 1 HINGGA 6 DENGAN BAIK SERTA MENUNJUKKAN DISPLIN YANG MEMBERANGSANGKAN.MEREKA JUGA MAMPU MEMIMPIN KUMPULAN DENGAN BERKESAN.

PEMERHATI JUGA TELAH MENGKLASIFIKASIKAN PROGRAM INI SEBAGAI BERJAYA DAN MAMPU UNTUK MEMBINA MODAL INSAN MENJADI GEMILANG,CEMERLANG DAN TERBILANG.

TERIMA KASIH UNTUK SEMUA PIHAK YANG TELAH BERTUNGKUS LUMUS MENGERAHKAN BUAH FIKIRAN DAN TENAGA UNTUK MENJAYAKAN PROGRAM INI.PENGHARGAAN JUGA DIKALUNGKAN BUAT USTAZ ISMAIL BIN HASHIM ( KETUA UNIT PENGURUSAN PENDIDIKAN ISLAM DAN MORAL,BPK),USTAZ AHMAD SHUHAIMI BIN MD. ISA DAN USTAZ SUYUTI(PEN. PENGARAH BAHAGIAN PENGURUSAN SEKOLAH,BPK)DI ATAS SEGALA SUMBANGAN YANG DIBERIKAN DALAM MEMBINA ANAK BANGSA MENJADI INSAN CEMERLANG DAN TERBELA.

SEMOGA JUMPA LAGI.SEMOGA SEGALA USAHA DAN PENAT LELAH ANDA HARI INI AKAN MEMBENIHKAN MODAL INSAN YANG BERJAYA DISISI ALLAH SUBHANAHU WA TAALA DI DUNIA DAN DI AKHIRAT.

No comments:

Post a Comment