Saturday, June 9, 2012

Keputusan Tilawah al-Quran Peringkat Kebangsaan ke-55 2012

Anuar, Che Aminah Qari dan Qariah Kebangsaan Terbaik

9 Jun 2012
Anuar, Che Aminah Qari dan Qariah Kebangsaan Terbaik
 
Johan Qari dan Qariah Tilawah Al-Quran peringkat kebangsaan ke 55, Muhamad Anuar Ghazali,
dan Che Aminah Che Awang bersama hadiah kemenangan mereka.-Foto Bernama
 
JOHOR BAHRU - Qari dari Kelantan, Muhamad Anuar Ghazali dan qariah dari Wilayah Persekutuan, Che Aminah Che Awang masing-masing diumumkan johan Tilawah al-Quran Peringkat Kebangsaan ke-55 di sini hari ini.

Mereka masing-masing menerima hadiah wang tunai RM15,000, piala pusingan, piala iringan, pakej menunaikan ibadat haji beserta cenderamata dan sijil penyertaan.

Muhammad Anuar, 36, seorang guru pendidikan Islam memperoleh markah 93.66 peratus manakala Che Aminah, 57, guru al-Quran pula memperoleh 84.33 peratus.

Mereka akan mewakili Malaysia ke tilawah peringkat antarabangsa yang dijadual Julai nanti.

Negeri Pahang pula diumumkan sebagai johan keseluruhan majlis tilawah tersebut.

Sultan Johor Sultan Ibrahim Sultan Iskandar dan Raja Zarith Sofiah Sultan Idris berkenan menyampaikan hadiah kepada para pemenang.

Sementara itu, naib johan pula ialah qari dari Pahang, Zul-Hasyimi Mohamed Yunus (87.99 peratus) dan qariah dari Sabah, Nur Faten Izzati Rablin (79 peratus).

Mereka masing-masing menerima wang tunai RM7,000, pakej menunaikan ibadat haji, cenderamata dan sijil penyertaan.

Tempat ketiga pula qari dari Sabah, Mohamad Raffe Ghalil Abbas (86.68 peratus) dan qariah dari Kedah, Marzian Mohd Deli (78.67 peratus).

Mereka menerima wang tunai RM5,000, pakej menunaikan haji, cenderamata dan sijil penyertaan.

Tunku Mahkota Johor Tunku Ibrahim dan kerabat diraja lain turut berkenan berangkat ke majlis tilawah itu yang berlangsung di Persada Johor di sini.

Selain itu majlis tersebut turut dihadiri Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom, Menteri Besar Johor Datuk Abdul Ghani Othman serta isteri Datin Paduka Prof Dr Jamilah Ariffin.

Seramai 27 qari dan qariah menyertai tilawah yang berlangsung selama lima hari sejak Isnin lalu dan bertemakan 'Persefahaman Asas Perpaduan Ummah'. - Bernama

sumber : http://www.sinarharian.com.my/nasional/anuar-che-aminah-qari-dan-qariah-kebangsaan-terbaik-1.54923

No comments:

Post a Comment